EUROPEJSKI DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA.
Dnia 8 listopada obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), powstał on w 2007 roku.
Celem tego święta jest promowanie wśród najmłodszych i osób dorosłych zdrowego jedzenia dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków i informowanie o konsekwencjach złej diety. Liczba dzieci cierpiących na nadwagę w Europie zwiększa się każdego roku o 400 tysięcy! Nadwaga to choroba naszych czasów, która przyczynia się do problemów ze zdrowiem (cukrzyca, schorzenia wątroby, choroby serca, rak, nadciśnienie, udar mózgu i depresję).
Biorąc pod uwagę coraz większy problem otyłości wśród społeczności polskiej warto wprowadzić szereg zmian mających na celu poprawienia jakości życia.
Więcej informacji na temat programu na stronie: